Utusan umpama Penipu yang marah ditipu

“Paku dulang, paku serpih;

Mengata orang, dia yang lebih”

Mungkin itulah peribahasa yang paling tepat untuk diberikan kepada Utusan Meloya Melayu apabila mereka mengeluarkan satu artikel mengecam pelajar UTP yang menghantar gambar ke ruangan Salam Perantau di akhbar tersebut.


Utusan dengan jelas marah apabila mengetahui mereka tertipu (wlpn sebenrnya mereka tidak check gambar) oleh satu gambar (atas) yang dihantar seorang pelajar UTP. Pelajar tersebut menghantar satu gambar untuk mengucapkan Salam Aidilfitri dalam ruangan tersebut. Tetapi, dalam ucapannya, ditulis gambar itu adalah gambar pelajar-pelajar yang sedang menuntut di University of Toronto, walaupun tempat belajar pelajar tersebut ialah Universiti Teknologi Petronas (UTP), Tronoh, Perak.

Tronoh jadi Toronto

Bagi palajar mahupun staf di UTP, adalah sudah menjadi kebiasaan nama Tronto digunakan untuk merujuk kepada Tronoh. Jadi, adalah tidak janggal apabila dalam perbualan seharian mereka, apabila UTP dipanggil University Tronto.

Nama itu adalah nama popular bagi warga UTP umpama nama artis-artis Melayu tempatan yang menggunakan bahasa Inggeris. Contohnya, Ella yang nama sebenarnya Nor Zila Aminuddin, Nash = Nasaruddin, Ogy =Fauziah, Jay Jay = Mohd Fauzi , Amy = Suhaimi , Abby Abadi = arbaeyah, Betty Benafe = Ibtisam , Kaer AF = Wan Mohd Khai, Joe Flizzow = Johan, deja moss = Sharifah Hadijah serta sekian ramai lagi artis yang menggunakan nama popular yang lain.

Pentadbiran UTP sudah minta maaf

Walaupun maaf telah diminta dan diberi, namun Utusan seolah-olah tidak berpuas hati lalu mengeluarkan artikel tersebut seolah-olah semua warga UTP adalah PENIPU!
Namun kecanggihan teknologi maklumat meningkatkan kreativiti manusia untuk menipu. Bukan saja menipu, si penipu berbangga dengan kreativiti songsang mereka. Itulah yang terjadi apabila sekumpulan pelajar dari Universiti Teknologi Petronas di Tronoh, Perak mengirim gambar mereka berlatarbelakangkan sebuah taman untuk disiarkan di dalam ruangan Salam Perantauan. 
Perkara ini sangat-sangat biadap dan satu tindakan yang amat tidak bertanggungjawab telah dilakukan Utusan . Adakah perkara tersebut terlalu besar sehingga satu artikel khusus dikarang bagi mengutuk UTP, walaupun hanya seorang yang terlibat dalam perkara tersebut? Dan salahkah pelajar UTP yang juga sebahagian besarnya adalah perantau menghantar gambar ke ruangan Salam Perantau?

Tutup kelemahan

Mengkin itulah caranya Utusan menutup kelemahan mereka, yang mana menggambarkan ketidakprofesionalan mereka dalam melaporkan satu berita tanpa menyelidiki sumber itu benar ataupun salah. Nampaknya, mereka cuba membersihkan imej mereka yang terkenal dengan berita-berita bohong, tipu dan penuh putar belit itu dengan mengambil langkah mudah.

Utusan Penipu Besar

Umum sebenarnya mengetahui bahawa Utusan bukanlah akhbar yang boleh dipercayai. Banyak berita-berita yang disiarkan dalam akhbar tersebut adalah putar-belit fakta, malah ada yang palsu.

Di sini saya senaraikan beberapa contoh artikel yang menggambarkan bahawa Utusan adalah Penipu Besar.


Bukti Utusan Penipu Besar

1) Memanipulasi gambar (dorang selalu manipulasi gambar)

gambar sebenar di akhbar lain...
gambar di Utusan pula....


2) banyak berita yang fakta diputar belit

3) Berita Palsu


gambar ular besar dilaporkan kononnya wujud4) Penyamaran (juga dilakukan walaupun mereka marah student UTP menyamar student Toronto)Jadi, sudah jelas lagi bersuluh bahawa Utusan adalah akhbar haprak dan tak boleh dipakai.

JOM BOIKOT UTUSAN!


1 ulasan:

Hatiku Bermunajat berkata...

salam
xsangke sehebat ini utusan bermain2 dengan isu, pembongkaran yang hebat..syukran